Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


További hasznos tudnivalók

Felkantározás:

A kantározás is (csakúgy, mint a nyergelés) első látásra könnyűnek tűnik. Azonban ez is eléggé nehéz, mivel lehetséges, hogy kezdetben a ló is elszökik mellőled…

 

Lovadon kötőfék van, és ki van kötve. Fogd a kantárszárat a jobb, magát a kantárt pedig a bal kezedbe. Állj a ló bal oldalára, és a kantárszárat rakd a nyakára. Ezután célszerű levenni róla a kötőféket, mivel így nem tud mellőlünk elmenni. Fogd meg a két pofaszíjat, és a zablát finoman illeszd a szájába. Ha nem akarja kinyitni a száját, dugd az egyik ujjadat a ló szájának foghíjas részébe, és told hátrafelé (mintha valamit a fogai közé akarnál nyomni). A ló erre magától kinyitja a száját. Húzd fel finoman a fejére a kantárt, és a tarkószíjat fogd át az egyik, majd a másik füle mögé. Szedd ki a homlokszíj alól a ló üstökét (a ló két föle közötti előre nőtt sörényt). Igazítsd el rajta a kantárt, és a sörényt, majd csatold össze a szíjakat! A ló gégéje és az állszíj (más néven torokszíj) közé be kell férnie az öklödnek. Ez azt biztosítja, hogy lovaglás szüneteiben kényelmesen tudjon legelni (néha inni). Az orrszíj és az orrhát közé pedig két ujjadat dugd be. Ez pedig azt szolgálja, hogy a ló kényelmesen ki tudja nyitni a száját.
Ezután fogd meg a kantárszárat és pattanj a nyeregbe, vagy kösd ki lovadat!

 

Ne búsulj, ha először el is szökik tőled a ló. Ez bizony velem is így volt! A ló nem vette be a zablát, és a kantárszárat nem akasztottam a nyakába. Ő pedig úgy döntött, jobb neki, ha otthon marad, és a bokszban pihen! Szépen visszaballagott az istállóba, én pedig kezdhettem előröl!

 

Fontos…

 

…hogy a ló szájában ne legyen megcsavarodva a zabla. Ez ugyanis felsértheti a ló száját, és nagyon fáj is neki.

… hogy a szíjak annyira legyenek csak szorosak, ahogy fönt leírtam. A túl szoros szíjak felsérthetik a ló bőrét, ami szintén fáj. A túlságosan laza szíjak miatt pedig könnyen áthúzhatod a kantárt a másik oldalra.

Felnyergelés

 

Felnyergelni egy lovat első látásra lehet, hogy könnyűnek tűnik, de cseppet sem az. A nyereg általában nem könnyű, és a heveder meghúzása is nehéz (szerintem). Figyeld meg a többi lovast, ők hogyan csinálják, és próbáld meg utánozni őket. Tanulj a saját, és a többi lovas hibájából is.

 

Elsőként vedd a kezedbe a nyeregalátétet. Állj a ló bal oldalára, majd tedd a hátára. Az eleje a ló marján legyen. Most következik a nyeregpárna. Tedd fel az alátétre, de vigyázz nehogy meggyűrődjön, mert az felsértheti lovad bőrét lovaglás közbe. Most fogd össze a kettőt, emeld fel, és tedd a ló nyakára, majd húzd hátra a végleges helyére. Jöhet a nyereg! Ugyancsak a ló bal oldalára kell állnod. Tedd rá az alátét és a párna együttesére, pont középre. A nyeregalátéteken általában van egy kis „szíj”, amibe a hevedert kell fűzni. Ellenőrizd, hogy ez a kis szíj, a nyereg hevedercsatjaival egy vonalban legyen. Ezután fogd össze a nyerget, a párnát és az alátétet, majd emeld fel, és rakd a ló nyakára. Ezután húzd vissza a végleges helyére. A nyereg első kápája félig a ló marján kell, legyen. Most is vigyázz, mert a nyeregalátét könnyen meggyűrődhet. Most fogd meg a hevedert! Fűzd át a nyeregalátétnek a kis szíján, amiről az előbb írtam. A csatok fölfelé álljanak. Ezután csatold össze a hevedert a hevedercsatokkal, körülbelül alulról a második lyukba érdemes tenni. Ezután menj át a ló jobb oldalára, és fogd össze a nyerget, az alátétet, és a párnát, tedd a ló nyakára, majd húzd vissza a végleges helyére. Ezután CSAK a kezeddel nyúlj át a ló hasa alatt a hevederért. Fűzd bele a nyeregalátét kis szíjába. Vigyázz, nehogy megcsavarodjon. Ezután a legfölső (vagy a bejáratott) lyukba tedd. Most menj át a baloldalra, és a hevederen húzz egy-két lyukat. Ezt úgy mondják, hogy „húzd meg a hevedert”. Most pihenj meg egy kicsit. Ez egyrészt neked tesz jót, másrészt a lovad „kifújhatja magát”. Erre azért van szükség, hogy hozzászokjon a heveder szorításához. Egy-két perc erre bőven elég, sőt, még jobb, ha közben vezetgeted a lovat. Miután ez megvolt, húzd meg a bejáratott, kikoptatott lyukig a hevedert. Ha nem tudod, kérj meg valakit erre.

Első alkalommal biztosan nem fog menni a felnyergelés, de türelem! Előbb vagy utóbb biztosan megtanulod, és Te fogod a leggyorsabban felnyergelni lovadat.

 

Fontos…

 

… hogy a heveder megfelelően legyen meghúzva, máskülönben lovaglás közben könnyen félrecsúszhat, és vele együtt Te is.

… hogy a nyeregalátét a nyereg alatt TELJESEN sima legyen. A meggyűrődött alátét ugyanis a nyereg és a lovas súlya alatt könnyen kidörzsölheti a ló bőrét, ami eléggé fájdalmas tud lenni.

Fonások

Bogyózás

A sörény fonásának sok módja van. Ezt inkáb onnan tudom, hogy sokmindent kikísérleteztem, míg lovakkal voltam. Főleg akkor, ha láttam egy-két képet ilyesmikről.

Azt a fajtát, ami a következő képen is látszik (nem tudom, hogy nevezzem...), úgy kell elkészíteni, hogy a ló sörényének a kezdetétől veszünk 3 tincset, s elkezdjük fonni. Mindíg, amikor a szélső bal tincset tesszük középre, akkor hozzáveszünk egy másik tincset. S így lassan felvesszük az egész sörényt, s így fog kinézni:

De ezt a fonást még sok más féle képpen el lehet készíteni. Például úgy is lehet, hogy nem a bal tincshez, hanem a jobbhoz veszünk hozzá, s akkor a ló jobb oldalán lesz a fonat. S lehet úgy is, hogy nem haladjon lvefele, hanem végig a ló sörényének a tövénél legyen, s akkor egy, oldallal felálló fonat lesz. Úgy is lehet csinálni, hogy nem vesszük fel az egész sörényt, hanem csak egy részét, s így a fonat alatt szabadon is marad sörény. Ez a dús sörényű lovaknál, szépen elkészítve jól mutat. Szokták úgy is csinálni (ez nem biztos, hogy így van), főleg a hidevérű lovaknál, hogy teljesen a sörény tövénél fonják, s fonnak hozzá kis masnikat, szalagokat, zászlókat...

 

 

Sörényfonás

Amire szükséged lesz:

- vizes kefe
- sörényfésű
- fonógumi
- stoppolótű
- erős cérna melynek színe illik a ló színéhez
- olló

1.Mielőtt nekifogsz, ki kell tisztítanod a sörényt. Simítsd le a vizes kefével.

2. Oszd egyenlő részekre a sörényt végig a nyakon, mindegyik részt gumizd össze.

3.Fond be az első tincset. A fonat végét cérnával/gumival fogd össze. Fűzd be a cérnát a tűbe, a cérna végére köss egy nagy csomót.


4.A fonat végén húzd át a cérnát, majd hajtsd fel a fonatot, amíg kb. fele nagyságú nem lesz. Rögzítsd a cérnával a helyére , a fonat tetejéhez.

5. Majd mégegyszer felezd meg a fonatot, és jó erősen rögzítsd, közben minden laza szállat ígazits be a bogyóba.

6. Tűzd át a cérnát a fonat alján, köss egy csomót a cérna végére, és vágd le a cérnát.

7. Folytasd a többi, nyakon lévő tinccsel csináld meg az üstükén is.


 

                                                Rombuszozás

Nah, hát ezt jól megmondtam... Rombuszozása... Mindegy, a lényeg az, hogy a végén a ló sörénye úgy fog kinézni, mintha kis rombuszokból állna.

1. Először válaszd el a sörényt egyforma tincsekre

2. Minden tincset válassz ketté, s a felét a mellette levő egyik fél tinccsel kötözd össze. Az utolsó és első tincseket ne válaszd ketté, hanem teljesen vedd a második tincsekhez.

3. Ezt csináldd meg az egész soron, majd még ahány soron akarod Ennyi az egész, de nem hinném, hogy olyan nagyon érthetően magyaráztam el. Íme, itt van néhány kép az elkészítésről:

 

Húzz ki három tincset a faroktőből, majd fonás közben mind több és több tincset adj hozzá a márkész fonathoz.Ha az egyes tincseket a fonat alsó részéhez illeszted hozzá, a végén a kész fonat ki fog domborodni.Ha pont fordítva csinálod, tehát az újabb tincseket a fonat felső részéhez illeszted, a fonat laposan, a farokcsonttal egy síkban lesz.Ha elérted a farokcsont végét, és már nincs több szabad tincs, folytasd a fonást hagyományos módon, egészen a farok végéig.

Lócsemege:
Hozzávalók:
2 szelet fehér kenyér
1 alma
1 narancs vagy mandarin
2dl korpa
1 gyömbéres keksz
Elkészítés:
Öntsünk vizet a korpára, és kevergessük, amíg könnyen kenhető nem lesz.
Kenjük rá a korpára az egyik szelet kenyérre.Hámozzuk meg a narancsot/mandarint és a szeleteket, valamint a felszeletelt almát egyenletesen helyezzük rá a korpára.Most rakjuk rá a másik szelet kenyeret, és díszítsük gyömbéres keksszel.

Karácsonyi kétszersült:
Hozzávalók:
2 egész kétszersült
4 szem alma
2 db sárgarépa
Elkészítése:
1. Daraboljuk fel az almát és sárgarépát
2. Keverjük össze, és tegyük a kétszersültek közé
3. Az egyik fél almával díszítsük a közepén

Répacsemege:
Hozzávalók:
Répa
Juharszirup
Zab
Elkészítése:
Mártsuk a répát a juharszirupba,majd a zabba- és máris kész a csemege!!!

Lócukorka
Hozzávalók:
200g teljes kiőrlésű liszt
150g korpás zabpehely
225g cukorrépaszirup vagy méz
Elkészítése:
Gyúrjunk nyúlékony tésztát a hozzávalókból.Ha a tészta túl kemény, öntsünk hozzá vizet, ha túl híg, szórjunk bele lisztet.
Formázzunk tetszés szerinti formájú apró süteményeket a tésztából. Melegítsük elő a sütőt 180 C -ra, és süssük keményre a süteményt, de ne égessük oda.

Répasüti
Hozzávalók:
2,4 dl száraz zab
2,4 dl liszt
2,4 dl feldarabolt sárgarépa
1 teáskanálnyi só
1 teáskanálnyi cukor
2 teáskanálnyi napraforgóolaj
0,6 dl víz
0,6 dl juharszirup
Elkészítése
A fenti sorrendeben keverjük össze a hozzávalókat egy edényben.
Gyúrjuk belőle kis golyókap, és helyezzük ezeket egy kivajazott tepsire.
350 C-on 15 percig süssük, amíg aranybarna nem lesz.

Wellness csemege:
Hozzávalók:
2,5 dl gyümölcsös müzli
1 friss alma
2 evőkanálnyi méz
Rostos gyümölcslé
Elkészítés:
Öntsük rá a gyümölcslevet a müzlire, várjuk meg, amíg felszívja a gyümölcslevet.
Reszeljük le az almát, és keverjük hozzá a müzlihez. Öntsünk mézet a keverékhez.
Kedvenc lovunknak ízleni fog ez a finom, egészséges csemege.

RépAlmák:
Hozzávalók:
4 szem alma
2 db sárgarépa
250g zab
4 kanál szörp
Elkészítése:
1. Mossuk meg az almát, és vágjuk ki a magházát,
üreget képezve az alma belsejében.
2. Szeleteljük fel a sárgarépát
3. Keverjük össze a répadarabokat a zabbal és a szörppel
4. Töltsük meg az almát a keverékkel, és találjuk

Töltött alma:
Hozzávalók:
1 nagy alma
Egy kevés zab
Rozsos kétsesült, morzsálva répadarabokkal
Elkészítése:
Vágd le az alma felső részét, tedd félre.Kapard ki a gyümölcs belsejét.
Keverd össze a zabot, a morzsát és a répadarabokat.Facsard ki s kikapart almát, és add a gyümölcshúst a kevrékhez.
Töltsd az egészet az alma üregébe, és tedd a tetejére a félretett almakalapkát.

Lópalancsinta:
Hozzávalók:
2 répa
8,5 dkg finomliszt
1,5 dl tej
1 tojás
vaj
Elkészítése
Pucold meg és reszeld le a répát le a répát.Egy tálba tedd bele a lisztet, üsd bele a tojást, és add hozzá a tej felét.Keverd simára, ne legyenek benne csomók. Most add hozzá a maradék tejet és reszelt répát, s egy habverővel keved tovább.A palancsintatésztának kicsit krémesenek kell lennie. A palacsintasütőben olvassz fel egy kevés vajat, és süsd ki a palacsintákat.

Répa ínyenc:
Hozzávalók:
1 répa
méz
zab
Elkészítés:
Mass meg és pucold meg egy nagy répát. Kend be mézzel, majd forgasd zabba, hogy a répát teljesen befedje.

Zsúrcsemege:
Hozzávalók:
6 szelet rozsos kétszersült
2 alma
1-2 db répa
egy kevés pépesített cukorrépa(12 óráig áztatni)
Elkészítése:
Keverd össze a hozzávalókat, és kend a krémet a kétszersültekre.Díszítsd salátalevéllel.

Mézes szendivics:
Hozzávalók:
2 szelet rozsos kétszersült
méz
Elkészítése:
Bőségesen kendd be mézzel az egyik kétszersültet, és borítsd be a másik szelettel.Egyszerű és nagyszerű lónyalánkság.

Gyümölcsös répapép:
Hozzávalók:
1 szelet sárgadinnye
1 banán
szőlő
1 alma
20 dkg pépesített cukorrépa(12 órás ászatás után)
20 dkg zab
Elkészítés:
A cukorrépapépet keverd össze a zabbal.
Szeleteld fel a gyümölcsöket, és halmozd a répás zab tetejére

A lovak isteni eledele:
Hozzávalók:
7 dkg búzakorpa
méz
forró víz
Elkészítés:
Öntsd a forró vizet (óvatosan!) a korpára, keverd hozzá a mézet, és hagyd kézmelegre hűlni.
Istenien esik majd a lovadnak egy hűvös, esős lovaglás után.

Fehérrépás finomság
Hozzávalók:
1 fehérrépa
1 alma
1 körte
2 sárgarépa
Elkészítés:
Vágd le a fehérrépa tetejét és vágd üregesre a közepét.
Szeleteld fel a gyümölcsöket, és töltsd a répa belsejébe.
Tedd vissza az elején levágott kalapkát.

Pónicsemege
Hozzávalók:
1 alma
1 banán
kevés pépesített cukorrépa(12órás ásztatás után)
Elkészítés:
Vágd össze a gyümölcsöket, és keverd a cukorépapéphez.

Korpás süti
Hozzávalók:
búzakorpa
almák
répák
Elkészítés:
Öntsd a korpához annyi vizet, hogy kemény masszát kapj.
Tedd ki egy tányérra, és formázd  torta formájúra. Répa- és almaszeletekkel díszítsd.

Fincsi ló csemege:
fél alma
1 répa
2 szelet rozsos kétszersült
Elkészítés:
Vékonyan szeleteld föl az almát és a répát, és tedd a kétszersültek közé. Egy szénaszállal kötözd össze, és készen is van egy kedves ki meglepetés a lovadnak.