Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hasznos tippek

2012.03.04

Hasznos tippek

Csikóvárás

Mire a kanca betölti a negyedik életévét, már valószínűleg van egy csikója. A kanca a sárlási időszakok alatt vemhesülhet. Ilyenkor a mén tudomására hozza, hogy termékeny, és hajlandó a párzásra.

A sárlás 5–7 napig tart, amelyet kéthetes nyugalmi periódus követ, majd újra sárlás következik. Ez a folyamat tavasztól őszig tart.

Nem biztos, hogy a fedezés során a kanca vemhesül. Szabad szemmel még az öt hónapos vemhességet sem lehet megállapítani, de a vizeletből és ultrahangos vizsgálattal már a fedezést követő 16. napon, vérmintából pedig az 5–7. héten ki lehet mutatni. A vemhesség 11 hónapig tart (plusz-mínusz 3 hét).

A nyolc hónapos magzat kb. 20 kg-ot nyom – ez természetesen a fajtától is függ –, és az utolsó 3 hónapban bámulatos fejlődésen megy keresztül. Az ellés közeledtével a magzat megfordul az anyja hasában, hogy fejjel előre jöjjön a világra. Az újszülött csikó az 50 kg-ot és a 110 cm-es marmagasságot is elérheti.

Az újszülött csikó

Az ellést követő fél-egy órában az újszülött csikó már talpra áll, és szopni próbál. A legelső hónapokban a csikó naponta 1 kg-mal gyarapszik. Az első két hónapban kizárólag anyatejen él, ezt követően azonban fokozatosan hozzászokik a legeléshez, s féléves korában már el is választják az anyjától.

Az újszülött csikó reszket, így növeli a testhőmérsékletét

Az előtej vagy föcstej antitesteket tartalmaz, amely védi a fertőzésektől

Selymes csikőszőrét két hónapos korára levedli, új rövidszőrt növeszt, olyat, amilyen a felnőtt lovaké

Nagyon fontos a vemhes kanca megfelelő takarmányozása – de nem csak a minőségre, a mennyiségre is ügyelni kell. Minden fontos táp-, ásványi anyagot és vitamint tartalmaznia kell a táplálékának, de nem ehet túl sokat. Folyamatosan mérni kell hát a kanca tömegét. Kaphatók kifejezetten vemhes kancáknak összeállított takarmánykeverékek.

Az ellés előjele = anyatej

Az ellés pontos idejét nehéz előre jelezni. Néhány kancánál azonban előtej jelenik meg a csecsbimbón, ami azt jelenti, hogy közel az idő. Vannak olyanok esetek, amikor ugyanez csak közvetlenül az ellést megelőzően következik be, de előfordul, hogy egyáltalán semmi előjele nincs az ellésnek. Minden állat más, általánosságban tehát nem jelenthető ki, hogy mik a biztos előjelek.

Vetélés

Ha a kanca túl korán, halva hozza világra a magzatát, akkor beszélünk vetélésről. Ahogyan az embernél, úgy a kancáknál is előfordul.

Egyes kancák viselkedése megváltozhat a vemhesség idején. Szeszélyessé válhatnak, sokszor olyanokat tesznek, amiket korábban nem; bizonyos dolgok zavarni kezdhetik őket. Például előfordulhat, hogy nem tetszik a vemhes kancádnak, ha a hasát ápolod vagy egyszer csak tiltakozni kezd a heveder meghúzása ellen. Légy türelmes, ne legyél hozzá szigorú.

Sárló kanca

Ha mén van a közelben, a sárló kanca pipál, vagyis a felső ajkát hátrapöndörítve igyekszik minél jobban kiszimatolni a csődört.

Nagyon fontos, hogy a kanca vemhesség idején sok időt töltsön a szabadban, a friss levegőn.

A legtöbb csikó kora nyáron születik. A természet azért intézi ezt így, hogy a kanca minél több tápláló füvet tudjon legelni, és bőven legyen teje. A csikó nagyon gyorsan fejlődik, hiszen születése után hat hónappal már képes önállóan boldogulni.

Nyurga láb

A csikó lába majdnem olyan hosszú, mint a mamájáé – így lépést tud tartani a ménessel, ha menekülni kell.

 ————————————————————————————————————————————————-

Igen, a lovak beszélnek!

A lovak testbeszéddel kommunikálnak; a fülüket, a lábukat, a farkukat és a szemüket használják hozzá. A különböző testrészek jelzései egységes egésszé állnak össze, az állat ily módon hozza környezete tudomására, hogy milyen hangulata van. A lovak ösztönösen értik egymás „beszédét”, olvasnak társaik jelzéseiből. Ha az ember is elsajátítja ezt a tudományt, könnyebben megjósolhatja, hogyan reagál a ló a különféle helyzetekben.

Ez a ló egy másikat üldöz

Ez nem játék! Az agresszió jeleit mindkét lovon felfedezhetjük

A farok jelzései

A ló úgy használja a farkát, mint egy jelzőzászlót. Amikor kutya módjára a hátsó lábai közé húzza, tudhatjuk, hogy feszült. A megemelt farok a figyelem jele. Ha csak élettelenül lógatja a farkát, álmos vagy talán beteg. Az arab hatást mutató pónik és lovak magasra emelik a farkukat, ha izgatottak.

A lábemelgetés rúgásra figyelmeztet

A fenyegető ló sunyít, vagyis laposan hátracsapja a fülét. Azt is fenyegetésnek szánja, ha a farát felénk fordítja.

A hátsó lábait úgy használja, mint a bika a szarvát: a védekező vagy támadó állat az erejét fitogtatja vele.

Néha úgy tűnik, mintha harcolnának, pedig csak játszanak. A fiatal mének játéka sokszor meglehetősen durva, előfordul, hogy egymásra rúgnak. A kancák is szoktak játszani, de nem „katonásdit”: ők nem verekszenek, ahogyan a mének.

A mimika

Undor: A fülét valamennyire hátrafordítja, és fintorog az orrával. A száját kinyitja és az ajkait elhúzza.

Fenyegetés: Sunyít, a fülét teljesen hátralapítja. Az orrát ráncolja, a száját kinyitja, előfordulhat, hogy a fogát is megmutatja.

Nyugalom: A nyugodt és elégedett ló felső ajka megnyúlik, túlnyúlik az alsón. Füle elernyed és oldalirányba billen.

Figyelem: Fülét hegyezi, orrlyuka kitágul, s az alsó ajkát mozgatja, ha valami felkelti a figyelmét.

Álmosság: Az álmos ló füle kissé hátra- és oldalirányba fordul, a fejét leereszti, az alsó ajka elernyed és a szeme félig lecsukódik. Az alvó ló szemhéja zárt, a nyak még jobban leereszkedik, s az alsó ajak is ernyedtebbé válik.

Ásítás: A ló ásít, ha elégedett vagy békés, de akkor is, ha unatkozik vagy fáradt. Ilyenkor felemeli a fejét, előrefordítja a fülét, szélesre nyitja a száját, így az ajkai hátrafeszülnek, és kivillannak a fogak.

Rémület: Fülét hátrafelé hegyezi, különösen, ha hátulról jövő fenyegetéstől tart. Szeme kikerekedik, orrlyuka kitágul. Ha a szeme fehérje is látható, a ló megpróbálja kifürkészni, mi zajlik a háta mögött.

Ez a ló nyugodt és elégedett, de a füle elárulja, hogy figyelemmel kíséri, mi történik körülötte

A fül jelzései

A ló füle sokat elárul gazdája hangulatáról. Mivel sok izom mozgatja, ez a testrész a szélrózsa minden irányába képes elfordulni.

Amikor fülel, a ló a hang forrása felé fordítja a fülét. Előfordul, hogy a két fül különböző irányba néz. Ez azt jelenti, hogy egyszerre több dolog is leköti az állat figyelmét.

A hátralapuló fül általában a boldogtalanság vagy a düh jele. Azt könnyedén meg lehet állapítani, hogy a ló dühös-e, vagy csak a háta mögé fülel.

————————————————————————————————————————————————-

Hogyan…?

A patakaparás

A pata kikaparásához patakaparót használunk. A bal elülső lábbal kezdünk, ezt követi a bal hátsó, majd a jobb elülső, végül a jobb hátsó.

A ló fejének háttal, a fara felé fordulva állj mellé, majd emeld meg a lábát a patája fölött oly módon, ahogyan a fölső fotón látod. Ha magától nem adja föl a lábát, válladdal dőlj a vállának. Ezzel azt jelzed neki, hogy helyezze át a testsúlyát a másik végtagjára – így könnyebben fel tudja emelni azt a lábát, amelyiket kéred.

Többféle patakaparó létezik. Némelyiknek kefe is van a végén.

A rátapadt por és forgács patakefével távolítható el a patafalról.

Mindkét nyírbarázdát a nyíl irányában, fentről lefelé kaparjuk ki. A maradék szennyeződést, még a homokot is fontos eltávolítani, és ellenőrizni kell, nehogy apró kavics maradjon a patkó alá szorulva.