Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lovak betegségei

Bélelzáródás

Bélelzáródás leggyakrabban háromféle okra vezethető vissza. Előállhat foszforban gazdag takarmányozásnál, például korpa etetése után - amikor bélkövek képződnek - a belekben kialakuló szőrlabda vagy pedig takarmányrögök összecsomósodása esetén.

Bélsárpangáshoz hasonlók a tünetek, de általában hirtelen jelentkeznek. Hashajtókkal, beöntéssel az esetek jelentős részében eltávolíthatók az elzáródást okozó anyagok. Ha ez nem sikerül, hasműtétet kell végezni.

 

 

 

Bénulásos izomfesték-vizelés

A jó erőben lévő, nehéz munkát végző lovak betegsége. A betegség 2-3 pihenőnap után, az első befogáskor áll elő, mert a napokig pihenő izomzat vérerei jelentősen összehúzódnak, és a hirtelen munka oxigénigényét nem tudják ellátni.

Az izmokban nagy mennyiségű glikogén folytán sok tejsav képződik, amely sem elégni, sem visszaalakulni nem tud és nem is szállítja el a szervezet. A felhalmozott sok tejsav hiányos oxigénellátás és hiányos vérellátás következtében az izomrostok merev összehúzódását okozza.

Hamarabb bekövetkezik a betegség, ha szénhidrátgazdag takarmányozást folytatunk (abraktakarmány, cukorrépa, melasz stb.). A merevedés a hátulsó lábakon és a faron kezdődik. A ló kötötten jár, beteg testrészei izzadnak. Nehezen lép, botladozik, majd elesik. A beteg ló vizelete barnásvörös.

A mozgászavar észlelésekor meg kell állni és az izmokat ledörzsölni. A lovat ha lefekszik, hagyjuk nyugodtan fekve. Egy-két óra múlva meg lehet kísérelni a felállítást. Az első napon belül, ha 15-20 percre többször fel tudjuk állítani, rendszerint magától gyógyul.

Megelőzésképpen pihenőnapokon is jártassuk a lovat, csökkentett abrak etetése mellett. Erősebb munka előtt kissé jártassuk, majd a kevés munka végzése után adjunk pihenőt, hogy a vérerek az igénybevételnek megfelelően kitágulhassanak.

 

 

Bélcsavarodás

A lónál a bélcsavarodás sokkal hamarabb fordul elő, mint más állatokon. Csavarodhat a vastagbél, de a vékonybél is. A kólikás megbetegedések gyakran vezetnek a bél helyzetének változásához, csavarodáshoz. Vizsgálattal ki kell zárni a bélsárpangást és a gyomormegterhelést, és hogyha valószínűsítik a bélcsavarodást, úgy hamarosan fontolóra kell venni az operációt, mert 24 óra alatt elhullhat az állat.

 


Kólika

A hasi fájdalmakat a ló megváltozott viselkedésével azonnal jelzi, nem eszik, kólikás nyugtalanságot mutat.

A kólikás nyugtalanságnak minden hasi fájdalom oka lehet és ezenkívül még a húgy- és a nemi utak betegsége is.

A kólika sok áldozatot követelő betegség, főleg azért, mert késedelmesen vagy szakszerűtlen kezelés után kerül a ló szakember elé, pedig napjainkban már a ló hasi sebészete is óriásit fejlődött és bélhelyzetváltozás, bélelzáródás stb. jó eredménnyel operálható.

A sikeres beavatkozás feltétele, hogy azonnali és szakszerű helyszíni ellátás után a beteg ló jó állapotban kerüljön a szakállatorvos kezéhez.

A kólikás fájdalmat mutató, nyugtalankodó lovat kímélni kell a túlzott mozgástól, "meghajtástól". Kíméletesen jártassuk, a hempergését lehetőleg akadályozzuk meg.

Figyelemmel kell kísérni tüneteit, a lázat, a kötőhártyákat, a bélsarat, a vizeletet, a has teriméjének változását, a pulzusszámot.

Az emésztőszervi eredetű kólikás megbetegedések legnagyobb része megelőzhető. A lovak szakszerű elhelyezése, rendszeres használata, kifogástalan takarmány etetése, a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz itatása megelőzheti a bajt.

Azonnali beavatkozást a tenyésztő is adhat, 20 ml Algopyrin és 20 ml No-Spa injekció adásával. Ha ezeknek hatására csak átmenetileg nyugszik meg a ló, akkor kivizsgálásra sürgősen szakemberhez kell vinni.

 


Fertőző kevésvérűség - Védőintézkedések a lovak érdekébenAz uniós tagországok állategészségügyi illetékeseinek döntése értelmében egyebek között dupla teszttel kell megbizonyosodni arról, hogy a Romániát  elhagyó állatok nem szenvednek a betegségben.

Csakis olyan lovak, illetve a vírusra fogékony más állatok külföldre szállítása jöhet szóba, amelyek a vírustól igazoltan mentes tenyészetből származnak.

A fertőző kevésvérűség, azaz a EIA Magyarországon is előforduló lóbetegség, évente tízes nagyságrendben regisztrálnak ilyen esetet az országban - mondta Süth Miklós, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára, országos főállatorvos.

A főállatorvos emlékeztetett: a szerológiai, vagyis ellenanyagszint-vizsgálatot, az úgynevezett dupla tesztet már korábban is kötelezően el kellett végezni azokon az állatokon, amelyek Romániából Magyarországra érkeztek. Ez a betegség ugyanis bejelentési kötelezettség alá esik.

Az állományok egészségének megőrzése miatt a beteg állatokat kiemelik. Süth Miklós információi szerint a rendelkezés egyelőre csak a Romániából szállított állatokra vonatkozik.