Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lóbetegségek:patahengergyulladás,rachitisig

Patahenger-gyulladás

A nyírcsonton s a mély ujjhajlító ínon fellépő heveny vagy idült gyulladás. Észlelésekor mindjárt pihentetni kell a lovat, a csikót és igyekezni kell a baj okát felderíteni, amely igen sokféle lehet.

Heveny formáját a túlzott megterhelés okozhatja, akár vágtában, ugrásban, különösen mély talajon.

Az idült forma lassan, észrevétlenül fejlődik ki. Minden olyan behatás elősegítheti, amely a pata hátulsó harmadának, sarokfali részének fokozott megterhelését okozza, így a hegyesszögű pata, a túl rövid sarokfalak, rövid patkószárak. Az elülső végtagon gyakoribb az elváltozás.

A beteg lábával nem szívesen tolja el magát a ló, ezért ezzel rövidet lép.

A patahenger-gyulladás csökkentésére a patahenger megterhelését kell szabályozni, sarokfalmeghagyással, hátrafelé vastag szárú patkóval, patkósarok-becsavarással stb.

Rachitis

A rachitis a választás utáni, főleg az éves korú csikók ásványianyag-forgalmi megbetegedése. A csontosodás, a csont szilárdsága nem megfelelő, s az izületi végek megduzzadnak, különösképpen a csüd és a pataizület porccal érintkező része, súlyosabb esetben a bordavégek is.

A megfelelő ásványianyag-egyensúly és a D3-vitamin adagolása, elejét veszi a bajnak.

A kifejlődött betegség gyógyítása hosszan elhúzódó folyamat. Ezért prevencióképpen ügyeljünk arra, hogy ásványi anyagokban gazdag, változatos szénaféléket adjunk, ezzel elejét vehetjük a betegség kialakulásának.

Ha észrevesszük a rachitist, ne essünk kétségbe és ne tévesszük össze a későbbi korokban e tájon fellépő izületi vápával, amelynek az alapja csontszaporulat.

A rachitist tartós behatással, a takarmány rendezésével gyógyítani tudjuk, és teljesen nyomtalanul eltűnnek a lábvégek megvastagodásai.