Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gondozás

1, Ápoló eszközök:

vakaró
szőrkefe
gyökérkefe
patakaparó

2,Minden napi lóápolás:

A ló ápolása külön rituálé: a gyökérkefe, porkefe, patatisztító a szertartás eszközei. Lehet ebben valami izgalmas, mert rengetegen kapnak hozzá kedvet. Összeszedtük a legfontosabbakat.

 

 

 

Lovunk rendszeres és gondos ápolásával, nem csak egészségét őrizzük meg, hanem komfortérzetét is javítjuk. Tehát nem csak használni, ápolni is kell a lovat! Az ápolás mikéntjét azonban nagyban befolyásolja a ló rendeltetése: az, hogy mire használjuk hátasunkat.

Általánosságban elmondható azonban, hogy azegyik legszükségesebb munkafolyamat a ló munka utáni izzadságának felszárítása.

Izzad, mint a ló

A nyereg (vagy szerszám) alatt a ló jobban izzad, a szőr letapad és összeragad. A következő lovaglás előtt ezt mindenképp ápolni kell, hiányában a nyereg feltöri a ló hátát, mely elég fájdalmas és a kezelése is hosszú időbe telhet. A legjobb, ha reggelente, abrakolás után és munka előtt végezzük el a szükséges ápolási teendőket.

Kell majd vakaró, gyökérkefe, porkefe, rongy és patatisztító/patakaparó
A szükséges kellékek

 A szükséges kellékek a vakaró, a gyökérkefe, a porkefe, a rongy és a patatisztító. Először az összetapadt szőrfelületet keféljük ki a gyökérkefével (de csak finoman nyomjuk rá, mert a ló általában érzékeny, csiklandós), a lábon megmaradt sarat is ezzel távolíthatjuk el. Ezután az egész testet töröljük át alaposan a porkefével.

A vakaróval (ami műanyagból vagy gumiból készült eszköz) dörzsöljük át a lovat, mert ez erősíti a hámszövetet, ezzel fokozva a kültakaró védelmi szerepét. Ha ezzel kész vagyunk, akkor egy ronggyal töröljük át az egész testét. A hosszú szőröket pedig sörénykefével óvatosan fésüljük ki. Az alapos ápolás után foghatjuk munkába a lovat

A munka végeztével se hagyjuk rögtön magára a lovat: ha megizzadt, akkor járassuk, amíg meg nem szárad, majd szalmacsutakkal,száraz rongyal dörzsöljük át az izzadt részeket, hogy az összetapadt szőröket elválasszuk egymástól. Ha lovunknak ezután kedve támad meghempergőzni a friss szalmában, hagyjuk, hadd tegye, hiszen ez az ő természetes tisztálkodásimódszere! A munka utáni kétfázisos lábmosás is a "rituálé" része, először a sarat mossuk le, majd hűtsük le az inakat.

A pataápolást se hagyagoljuk lovaglás előtt a beletapadt trágyát, szalmát távolítsuk el patatisztítóval. Lovaglás után  pedig szabaduljunk meg a beletapadt földtől, sártól, kavicsoktól.

Körmözésre és patkolásra általában hathetente van szükség, ügyelve arra, hogy a pata növekedése mindig szabályos alakú maradjon. A patát azonban hetente, kéthetente kenjük be vékonyan patazsírral, hogy óvjuk a kiszáradástól.

Ha jó az idő, akár meg is fürdethetjük a lovat. Ilyenkor azonban valóban fontos, hogy a napon jártatva szárítsuk meg, mert vizesen beállítva a hűvös boxba könnyen megfázhat.

 

 

 

 

 

 

3, Lómosás:

A lemosás felüdíti és egyúttal tisztítja a lovat. Viszont lovunkat csak szép időben ajánlatos lemosni. Ha óvatosak vagyunk, biztosan megtudjuk vele szerettetni ezt a kellemes műveletet. Tudni kell azonban hogy a lómosás nem pótolja a napi ápolást!

 

  A lovaknak a mosás üdítő felfrissülés.

Először gondosan ki kell fésülnöd a ló sörényét és farkának fonatait egyenként szét kel választani. Kézzel gondosan bogozz ki minden csomót anélkül,hogy a szőrszálakat kitépnéd. Lovad farka így sűrű és selymes lesz.

   A szőrzetet mosásához használj speciális,a lovak számára készült sampont,vagy illatos tusfürdőt. Önts belőle egy keveset a vödörbe és engedj hozzá langyos vizet. Készíts elő egy szivacsot is. Ezután a tömlő segítségével nedvesítsd be a lovat de vigyázz,hogy a víz nyomás nélkül follyon. Kezd a lemosást a lábaknál. Dörzsölgesd a lovat közben a kezeddel,hogy jó nedves legyen. Így egyszersmind masszírozod is.

  A vízsugárral most óvatosan indulj el a lábak mentén fokozatosan fölfelé a combokra, a fara a lágyékra és a hátra aztán haladj a vállak felé majd a nyakra és a sörényre. Vigyázz hogy ne kerüljön a víz a ló szemébe. Ne feledkezz el a hasról a mellkasról és a lábak belső feléről sem. Végül pedig nedvesítsd be a faroktőt és a farkat. A legtöbb ló élvezi a vizet nem csak felfrissíti hanem letisztítja is.

  Fogd a vödröt és a szivacsot és a fejét kivéve samponozd be a ló egész testét. A szivacsot a vízsugár alatt többször öblítsd át mielőtt ismét a samponos vízbe mártod hogy mindig tiszta maradjon a víz. Jól mosd meg a ló sörényét is és a sampont alaposan masszírozd be a sörény és a farok tövébe is. Ne feledkezz el róla,hogy a lovat a farka alatt, az elülső és a hátsó lábai között és a hasa alatt is meg kell tisztítanod. Dörzsöld tisztára a csüd hajlatait és a csánkokat  is.

  Ezután óvatosan törölgesd át a szivaccsal a ló pofáját,de nagyon vigyázz,nehogy túl közel kerülj a szemeihez. Ha sampon kerülne a szemeibe,égethetné a ló nyálkahártyáját. Ezért jobb,ha a fejét mindig tiszta vízzel mosod meg. A ló fejének lemosásakor gyakran cserélj vizet. Végezetül bemeríteni a farkát a samponos úgy,ahogy a hajat szokás mosni.

  Ezután a ló egész testét mosd le bőséges vízzel,míg minden sampontól meg nem szabadítod. Ezután lecsutakolod a ló szőrét egy tajtéklehúzóval-de csak a puha részeken:a nyakán,a vállain,a véknyán,az ágyékán,a farán és a combjain. A hasánál nagyon óvatosnak kell lenned. Mosd ki a szivacsot és kézzel alaposan csavard ki belőle a vizet. Lovad befejezte a ,,mosakodást”. Kicsit vezesd körbe, hagyd,hogy a nap felmelegítse és megszárítsa. A frissen lemosott ló szőre szép tiszta és csillog. Nyáron amikor nagy a forróság,gyakrabban lemoshatod a lo9vadat.számára a pancsolás nagyszerű felfrissülést jelent.

 

Tippek: 1.Csak jó időben(22°C)mosd meg a lovad!

               2.A ló hasának és mellkasának a leghosszabb a száradási ideje!

               3.A mosás után vigyázz arra hogy ne állíts se a hűvös box-ba se

                 árnyékos,huzatos helyre!